[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Az Adriai-tenger, röviden Adria a Balatonon kívül legmagyarabb tenger. De mivel is érdemelte ki ezt számunkra megkülönöztett jelzõt ez a beltenger, amely a Földközi tenger (Mare Mediterraneum) legészakibb nyúlványa?

Elõször is legközelebb van hozzánk. Balatonfüredrõl kevesebb, mint 4 órányi autózás után már megpillanthatjuk a Kvarnert az Adria egyik legszebb öblét, ahol kedves testvérvárosunk Opatija is fekszik.

Másodszor történelmünk során közel ezer évig Horvátország közös királyságban volt a Magyarországgal, s a világtörténelemben szinte pédátlanul nem háború és hódítás eredményeképp, hanem két ország közös döntése, megegyezése nyomán élt együtt ez a két nemzet sok sok évszázadokon át.

Horvátország, különösen a Kvarner és Isztria félszigete világháborúkat megelõzõ békeidõkben is egyik kedvelt úticélja volt a magyar turistáknak és háborúktól, politikai változástoktól függetlenül máig az maradt.

Adria 132 000 km2 felszínével több mint hússzor nagyobb a Balatonnál, ha pedig a víztömeget nézzük, a Balaton a maga 2 km3 vízmennyiségével méginkább eltörpül az Adria 35 000 km3 hatalmas víztérfogatával szemben.

Mintegy 450 halfaj és több ezer olyan növény és állatfaj él az Adriában, amely édesvizekben egyáltalán nem fordul elõ.

Szándékunk szerint ebbõl a gazdag élõvilágbõl adunk most egy kis ízelítõt látogatóinknak.
Célunk többes: egyrészt ezzel a kiállítással is erõsíteni akarjuk baráti kapcsolatainkat Opatija várossal, amely aktívan segíti is tengeri akváriumunkat, másrészt látogatóink számára információkat szeretnénk adni, az Adria élõvilágáról, s végül új színfolttal szeretnénk gazdagítani Bemutató Központunkat.

Adriai halaink:

-arany salpa

-barna korallsügér

-tengeri pér

Tengeri, óceáni élővilágot bemutató halaink:

-madár ajakoshal

-bohóchal

-holdfény ajakoshal

-kék íjhal

-zászlóshal

-ajakoshal