szelhajto kusz

Szélhajtó küsz

Eurázsiai elterjedésű, őshonos halfajunk. Álló- és folyóvizekben egyaránt előfordul. Szakaszosan, több részletben ívik, szaporodása áprilistól augusztusig is eltarthat. Csapatokban keresi táplálékát, ami vízre hulló rovarokból, planktonszervezetekből és növényi törmelékekből áll.

Kistermetű hal, hossza ritkán haladja meg a 15 cm-t.

A Balatonban, a Kis-Balatonban és a Zalában nagy egyedszámban él, illetve a vízrendszerhez tartozó több befogadóban is előfordul.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]