Razbóra

Eredeti hazája Ázsiában, az Amur folyótól délre eső területen található. Európába az amur- és busaszállítmányokkal, véletlen behurcolással került. Ívása márciustól júniusig is elhúzódhat, az ikrákat a kikelésig a hím őrzi. Táplálékát planktonszervezetek és a vízi növényzeten kialakuló élőbevonat adja.

Kistermetű, hossza ritkán haladja meg a 10-12 centit.

A Balatonban, a Kis-Balatonban, a Zalában, valamint több vízrendszerhez tartozó, lassabb áramlású befolyóban stabil állományai élnek.