Bővült a kiállításunk

Két terráriummal bővült a kiállításunk!
Gyertek, és a balatoni halak mellett ismerkedjetek meg a Balatonban élő békákkal és siklókkal is! 

Kiemelt partnereink: 

Legtöbben ezt keresték: Bodorka, Bodorka látogatóközpont, Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred akvárium, balatoni akvárium, Balatoni élővilág bemutató, Közép-Európa leghatalmasabb hala, Balatonfüredi Vízivilág központ

Garda

Ön most itt áll: Halaink » Garda

  • Garda
    Garda

Közép- és Kelet-Európában a nagyobb és közepes folyókban, valamint a nagyobb állóvizekben található meg. Április-május hónapokban ívik. Ívóhelyül általában homokos mederfeneket választ, ahol csoportosan ívik. Ikrái lebegnek a vízben, melyet a bennük lévő olajcsepp okoz.

Testhossza a 40 cm-t is elérheti. Elsősorban nagyobb tavainkban és folyóinkban fordul elő, ritkán a nagyobb tavakba és nagyobb folyókba torkolló közepes nagyságú folyókba és csatornákba is felúszik. Régen nagy hagyománya volt a gardahalászatnak a Balatonon.

Ősz végén, Szent Márton napja körül a gardák nagy tömegben verődtek össze Tihany térségében. A hegy gerincről egy jó szemű halász jelzéseket adott a vízen várakozó halászoknak, hogy a gardarajok merre vonulnak és így eredményesen keríthették be őket a halászok.

Az 1960-as években a kifogott mennyisége meghaladta a 350 tonnát, mára azonban meglehetősen megfogyatkozott. Húsa kissé szálkás, de ízletes. Tihanytól olyannyira elválaszthatatlan a garda, hogy a címerében is szerepel.