Bővült a kiállításunk

Két terráriummal bővült a kiállításunk!
Gyertek, és a balatoni halak mellett ismerkedjetek meg a Balatonban élő békákkal és siklókkal is! 

Kiemelt partnereink: 

Legtöbben ezt keresték: Bodorka, Bodorka látogatóközpont, Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred akvárium, balatoni akvárium, Balatoni élővilág bemutató, Közép-Európa leghatalmasabb hala, Balatonfüredi Vízivilág központ

Bodorka

Ön most itt áll: Halaink » Bodorka

  • Bodorka
    Bodorka

Európa nagy részén előfordul, álló- és folyóvizeinkben általánosan elterjedt, őshonos fajunk. Szaporodása április elejétől májusig is elhúzódhat. A fiatal példányai planktonfogyasztók, az idősebbek rovarlárvákkal, férgekkel táplálkoznak.

Közepes termetű, testhossza ritkán éri el a 30 cm-t.

A Balatonban, Kis-Balatonban, Zalában, valamint vízrendszerhez tartozó növényzettel benőtt lassabb vízfolyásokban és csatornákban fordul elő.

A hegyvidéki vízfolyások és a túlságosan gyors sodrású folyószakaszok kivételével szinte minden vízben előfordul. Ivarérettségét három-négyéves korára éri el, ívása általában április közepétől május elejéig tart. Többnyire a víz alatti növényzetre rakja az ikráit, különösen kedveli az elöntött ártéri réteket, de ennek hiányában a sóderes és köves aljzatra is leívik. A fiatal példányai planktont fogyasztanak, az idősebbek algákkal, férgekkel, rákokkal, rovarlárvákkal táplálkoznak. Puhatestűeket is fogyaszt, a Balatonban elsősorban vándorkagylót, melyek vázát garatfogaival zúzza szét.